fbpx

Kirándulástippek Orosházáról

Hódmezővásárhely

A 47-es számú főút mentén Orosházától alig félórányi autóútra, már Csongrád megyében található Hódmezővásárhelyhazánk legnagyobb területű vidéki városa.

HódmezővásárhelyHa Orosházáról Szegedre tartunk, akkor utunk Hódmezővásárhelyen át vezet. Hódmezőváráshely klasszikus, nagy múltú mezőváros, mely történelmi és kulturális értékeivel, gazdasági és kereskedelmi potenciáljával a térség meghatározó jelentőségű települése. A városba érkező turistát azonban valószínűleg utóbbiak érdeklik a legkevésbé, sokkal inkább vonzza őket a megannyi látnivaló, amit Hódmezővásárhely kínál a látogatóknak. Patinás épületeire, egyebek mellett az egykor nagyszámú, majd koncentrációs táborokba deportált dél-alföldi zsidóságnak örök mementóul szolgáló, mór stílusjegyeket magán viselő zsinagógára, az Ybl Miklós tervezte városházára vagy a Károlyi-házra mindenképpen érdemes időt áldozni.

Az agrármúzeum a város nagy hírű mezőgazdaságában invitál időutazásra, míg az Emlékpont az elmúlt fél évszázad, a szovjet elnyomás, a szocializmus évtizedeibe kalauzolja interaktív eszközökkel a látogatót. A vásárhelyi kirándulás gasztronómiai élménynek sem utolsó, hiszen a városban számos, nagy hírű étterem várja a finom fogásokra, igazi, dél-alföldi ételekre éhes utazót.

 

Békéscsaba

Békéscsaba

A békési megyeszékhely Orosházától a 47-es számú főúton haladva bő fél óra alatt érhető el.

Békéscsabára menetrend szerinti autóbuszok és vonatok is gyakran, legalább óránként egyszer közlekednek. A 64 ezres város a megye ipari, kereskedelmi és közéleti csomópontja, igaz, bizonyos megyei intézmények nem itt, hanem máig a korábbi megyeszékhelyen, Gyulán működnek.

Békéscsaba nagyváros lévén programok, fesztiválok sorával várja a látogatókat az év szinte minden hónapjában, ezek közül a legkiemelkedőbb és legismertebb az évtizedes múltra visszatekintő Csabai Kolbászfesztivál. A gasztronómia egyébként is fontos szerepet játszik Békéscsaba turisztikai vonzerejében: a híres csabai kolbászon, a hagyományőrző disznótorokon túl jó néhány, vendéglátó-ipari berkekben magasan jegyzett étterem is várja a vendégeket. S hogy az ízletes fogások, finom italok után kulturális étvágyunkat is csillapíthassuk, kedvünkre választhatunk a Jókai színház nívós kínálatából, vagy a város híres szülöttje, Munkácsy Mihály nyomába eredhetünk.

Békéscsabán a vásárlás szerelmesei is meglelhetik számításaikat, a városközpontban található Csaba Center mellett számos kisebb-nagyobb butik, ékszer-, óra- és ruházati üzlet is felkereshető alig néhányszáz méteres, belvárosi séta során.

 

Gyula

Gyula

A történelmi fürdővárosként emlegetett Gyula közvetlenül a magyar-román határ mellett, Orosházától nagyjából 60 kilométerre fekszik, s végig főúton (előbb Békéscsabáig a 47-esen, majd onnan a 44-esen) megközelíthető.

Vasúton és autóbusszal szintén Békéscsabát érintve, menetrend szerinti járatokkal juthatunk el a 32 ezres városba, majd vissza Orosházára.

Gyulai várA fürdőváros legfőbb nevezetességei — persze a Gyulai Várfürdő mellett — Közép-Európa egyetlen épen maradt téglavára, a látogatók számára megnyitott gyulai vár, a polgári stílusjegyeket magán viselő, néhány éve gyönyörűen felújított belváros, valamint a számtalan szökőkút jelenti, melyeket a vendég egy-egy belvárosi sétája során szinte kivétel nélkül érinthet. Gyula Erkel Ferenc, a Himnusz és nemzeti operánk, a Bánk bán zeneszerzőjének szülővárosa, emlékét a világhírű Százéves Cukrászda szomszédságában álló szobrán túl interaktív múzeumként működő egykori szülőháza is őrzi.

A Gyulai Várszínház előadásai, rendezvényei közel ötven esztendeje kínálják az önfeledt kikapcsolódás lehetőségét a kultúrára, a színházi és zenei élet hazai és nemzetközi kiválóságainak produkcióira „éhes” vendégeknek. Nyaranta a várban és a vártavon felállított színpadon, télen pedig a kamarateremben várják a közönséget. Gyula a fesztiválok városa: a gasztronómia, így a sonka, a kolbász és a pálinka mellett a történelmi múlt is szerepel az éves tematikában.

S ha már gasztronómia: a méltán híres Gyulai Kolbászt elsőként készítő helyi hentesmestereknek, egyáltalán a disznótoros kultúrának, s az abból kifejlődött nagyszerű, ma is élő húsiparnak állít emléket a Gyulai Húskombinát szomszédságában található Húsipari Múzeum. A legjobb szuvenír pedig mi is lehetne más a városból, mint egy pár eredeti, gyulai füstölt kolbász. dél-alföldi ételekre éhes utazót.

 

Tótkomlós

Tótkomlós

ótkomlós Orosházától mintegy 15 kilométerre, délre található, s könnyű megközelíthetősége miatt akár kerékpárral is elindulhat oda a túrázni vágyó vendég.

A hatezer lakosú város a Békés megyei szlovákság egyik bástyája, mely máig hűen őrzi, ápolja és büszkén a látogatók elé tárja nemzetiségi hagyományait. A tótkomlósi Rózsa Fürdő mellett a Szlovák Tájház és az egykori alföldi tanyavilág hétköznapjaiba betekintést engedő tanyamúzeum vonzzák a városba a turistákat.

Tótkomlós nagyjából félúton fekszik Orosháza és Mezőhegyes között, ha hosszabb kirándulást tervezünk, akár pihenőhelyként is számolhatunk a hamisítatlan, alföldi hangulatú kisvárossal, mely vasúton és menetrend szerinti autóbusszal is egyszerűen és gyorsan elérhető.

Tótkomlós Orosházától mintegy 15 kilométerre, délre található, s könnyű megközelíthetősége miatt akár kerékpárral is elindulhat oda a túrázni vágyó vendég. A hatezer lakosú város a Békés megyei szlovákság egyik bástyája, mely máig hűen őrzi, ápolja és büszkén a látogatók elé tárja nemzetiségi hagyományait. A tótkomlósi Rózsa Fürdő mellett a Szlovák Tájház és az egykori alföldi tanyavilág hétköznapjaiba betekintést engedő tanyamúzeum vonzzák a városba a turistákat.

Tótkomlós nagyjából félúton fekszik Orosháza és Mezőhegyes között, ha hosszabb kirándulást tervezünk, akár pihenőhelyként is számolhatunk a hamisítatlan, alföldi hangulatú kisvárossal, mely vasúton és menetrend szerinti autóbusszal is egyszerűen és gyorsan elérhető.

Nyári üzem GyopárosfürdőParkfürdő nyitás várhatóan 2024 májusában. A tervek szerint pünkösdre már megnyit a fürdő. A kültéri termálmedence egész évben nyitva tart.

OROSHÁZA Időjárása
Hírlevél felíratkozás
Egyetértek a Használati feltételekkel

PROJEKTINFORMÁCIÓK

GINOP-4.1.4-19-2021-03822

Komplex energetikai fejlesztés a Napsugár Hotel Kft-nél

Projekt bemutatása. >>>


Társoldalunk a Thermal Hotel Gara

Thermal Hotel Gara FüzesgyarmatSZÁLLODAI INFORMÁCIÓK

Bejelentkezés 14:00 órától

Kijelentkezés 10:00 óráig

Reggeli 7:00-10:00

Svédasztalos ebéd 12:00- 15:00

Félpanziós vacsora 18:00 - 21:00

WiFi a szálloda teljes területén.

Ingyenes zárt parkoló.